Šta je IPTV i koji uređaji su podržani ?

IPTV iz gledišta TV gledaoca je vrlo jednostavan: umjesto da primate TV programe kao emitovane signale koji ulaze u vaš dom s antene na krovu, satelitskom antenom ili putem kablovskog operatera, možete ih strimovati (preuzeti i reprodukovati skoro istovremeno) putem internetske veze. Brzina interneta koja je potrebna za ovakav način gledanja televizije je od 7 do 10 Mbps što zavisi od same kvalitete interneta i internet provajdera. 

 

S gledišta televizijske kuće, IPTV je nešto složeniji. Potreban vam je sofisticirani sistem za pohranu svih videozapisa koje želite staviti na raspolaganje i korisnički meni koje korisnicima omogućuje odabir željenih programa. Nakon što je gledalac odabrao program, morate biti u mogućnosti kodirati video datoteku u prikladnom formatu za strujanje, šifrirati je (a kodirati je tako da samo oni koji su platili mogu ga dekodirati i primati), ugraditi oglase (pogotovo ako je program besplatan) i prenijeti Internetom na bilo šta od jedne osobe do (potencijalno) hiljade ili milijone ljudi u isto vrijeme. Nadalje, morate shvatiti kako to učiniti kako biste pružili dosljedno visoku kvalitetu slike.

 

Uređaji koji podržavaju IPTV su SMART televizori sa aplikacijama SMART IPTV, SS IPTV, SMART STB i STB EMU free, MAG resiveri, Enigma resiveri, Dream Box resiveri, računari sa raznim programima od kojih je najpoznatiji VLC player, Android i iOS mobilnim telefonima i tabletima sa aplikacijama za IPTV.